petak, 9. listopada 2015.

LAGAN I MIRAN ŽIVOT: Bogato Njemačko selo poziva MLADE BRAČNE PAROVE S DJECOM da dosele!


Njemačka posljednjih decenija bilježi snažan ekonomski rast, ali bi pozicija te zemlje, kao najveće evropske ekonomije, mogla biti ugrožena zbog sve starijeg stanovništva. Zbog sve starije populacije mnoga manja mjesta u Njemačkoj, među kojima je i selo Ottenstein na sjeveru Njemačke, došla su u situaciju da zatvore škole jer nemaju dovoljno učenika. Čelnici ovog njemačkog sela stoga pozivaju mlade bračne parove sa djecom da se nasele u ovo mjesto gdje će imati lagodan i miran život.


Kako piše Financial Times, njemačke vlasti posljednjih decenija intenzivno rade na privlačenju mladih porodica iz drugih zemalja kako bi riješili sve izraženiji problem starenja. Prema posljednjim podacima Ujedinjenih nacija (UN), broj stanovnika u zemlji do 2050. godine bit će smanjen na 74,5 miliona. Procenat Njemaca do 15 godina mogao bi pasti na 13 posto, što bi bilo među najmanjim brojem mladih u jednoj zemlji u svijetu. Broj osoba u Njemačkoj iznad 60 godina, prema procjenama, mogao bi porasti sa 27 na 39 posto.


“Demografske promjene su jedan od najvećih izazova Njemačke”, rekao je ranije ove godine Wolfgang Schäuble, ministar finansija. Njemačke vlasti smatraju kako bi prihvatanjem mladih bračnih parova sa djecom mogli bar donekle riješiti problem u vezi sa sve starijim stanovištvom.


Izvor: Mojportal.baa

0 komentari:

Objavi komentar